tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hullaantumassa Marimekko-jutuista

Kanivinon mamma hyppäsi viime lauantaina junaan. Suuntana oli lempimuseoni Kiasma ja siellä Marimekon marikyläläisten asiakaspäivä. Arvaatte varmaan, kuinka vaikeaa oli päättää, mitä Marimekkoa laitan päälleni. Ajattelin luottaa kansainväliseen makuun ja valitsin mustavalkoista unikkoa. Ja se toimi täydellisesti päivässä.

Kotoa lähtiessäni toivoin, että tapahtumassa näkisi kävijöiden päällä mitä kivoimpia Marimekon vaatteita. Yllätyksekseni olettamukseni ei kuitenkaan toteutunut. Muuten päivä oli  odotukseni mukainen. Ja oli siellä sentään jollakin muullakin Marimekkoa päällä tai kainalossa.


Miksi marikyläläiset sitten kutsuttiin Kiasmaan? Kiasmassa on esillä Kimpassa- näyttely, joka on museon ja Marimekon upea yhteisponnistus. Yhteensä 16 taiteilijaa oli saanut tehtävän käyttää Marimekon materiaaleja, tekotapoja ja taidetta ennakkoluulottomasti hyväkseen. Tuloksena oli syntynyt Kimpassa-näyttelyssä nähtäviä mitä oivaltavampia juttuja. Kuvani eivät tee niille oikeutta, mutta jospa ainakin pystyn jotakin kokemastani niiden kautta kertomaan.


Upea punainen ruusu oli syntynyt karkeista. Siitä näkyy yllä vain osa terälehdestä. Karkit oli kiinnitetty teokseen metallinvärisillä nuppineuloilla. Ruusu oli kerrassaan upea valon langetessa työhön museon isosta ikkunasta.

Aamu Songin & Johan Olinin vaatteet hurmasivat. Erityisesti kun taiteilijatapaamisessa suunnittelijat kertoivat, mikä idea vaatteiden takana oli. Kaksikko oli kiertänyt maailmaa Marimekon kankaat kainalossaan. He etsivät käsiinsä paikallisia ompelimoita, joissa kankaista valmistettiin vaikkapa paikallisen kansallispuvun kaavalla vaate. Vastaavasti kohdemaasta kotiin rantautui kankaita, joista Marimekon tehtaalla ommeltiin Marimekon vaatteita, kuten Jokapoika-paitoja ja essuja. Todella hyvä idea ja upea toteutus!

Erityisesti mieleen jäi Korean armeijan virallisella ompelimolla ommeltu maastopuku Marimekon kankaasta. Viaton kangas sai tätä kautta uuden merkityksen armeijaunivormuna. Valitettavasti en saanut tästä puvusta Johanin päällä onnistunutta otosta.


Aamun & Johanin maailmanmatkan seurauksena syntyi myös Marimekolle maatuska, Mari Matryoshka. Kuva siitä on hieman Instagramin sumentama, mutta ajatuksen siitä ainakin näet.


Mikä parasta, Kiasmassa sai myös itse painaa kangasta. Tungosta oli painopisteillä runsaasti ja tekemisen iloa ilmassa. Tykkäsin. *




 
*Tätä postausta ei ole toteutettu yhteistyössä kenenkään kanssa. Pidän vain niin kovasti a. Kiasmasta b. Marimekosta, että sen varjolla halusin teidän lukijoiden kanssa jakaa nämä tunnelmat.

Ei kommentteja: